Florin Lăcatușu

Sunt un bărbat în jurul vârstei de patruzeci de ani, cu aspirații și idealuri ca toți cei din generația mea. Dar viața mea este diferită de viețile altor oameni într-o privință majoră: eu merg la dializă de trei ori pe săptămână. Ca persoană care suferă de o boală cronică, sunt mereu în căutarea lucrurilor care să îmi facă plăcere. Mi-am dat seama că viața este prețioasă și am învățat să prețuiesc fiecare moment de fericire. Dar înainte de orice altceva, sunt o persoană hotărâtă, cu țeluri pe care mă străduiesc să le ating, oricâte provocări mi-ar sta în cale. În ziua de astăzi este la modă să vorbești despre țeluri. Cum să le stabilești și cum să treci de linia de sosire. Unii oameni chiar participă la cursuri de dezvoltare personală, citesc foarte mult despre această temă sau cer sfatul unui specialist. Ei bine, dragii mei colegi de suferință, eu cunosc personal cel mai bun antrenor în ceea ce privește transformarea viselor în realitate. Numele ei este Pisi și este o foarte motivată... pisică.

De la o vârstă fragedă și-a atins toate scopurile pe care și le-a propus: a găsit un loc cald unde să locuiască, mâncare delicioasă și pe cineva care să o iubească. Pisi și cu mine ne-am întâlnit acum câțiva ani și, pe parcursul prieteniei noastre, m-am gândit de multe ori la cât de multe m-a învățat despre cum să îmi ating obiectivele. Da, dragi prieteni, am învățat foarte multe de la pisica mea.

Fabulos

Odată, într-o zi cu vreme întunecată de toamnă, mergeam spre casă cu mintea aiurea. Brusc în fața mea a apărut un bulgăre murdar de zăpadă, cu niște ochi mari și strălucitori care mă fixau. Vai, m-am gândit, biata vietate. Apoi a început să converseze cu mine. „Miau.“ O scurtă pauză. „Miau“, a spus din nou. Ați văzut vreodată un bulgăre de zăpadă care să miaune în toiul verii? Pun pariu că nu. Dar vai, era un pui de pisică, murdară și slabă, dar ieșită la plimbare, dorind să socializeze. Nu îi era teamă de mine și, spre deosebire de alte pisici, nu a fugit de mine când m-am apropiat. „Ce vrei?“ Am întrebat-o cu sinceritate. „Miau“ a venit răspunsul ei prompt. M-am întrebat dacă dorea ceva de mâncare. Nu, nu era flămândă; altceva își dorea. Nu eram sigur ce să fac și m-am uitat din nou înspre ea. Părea foarte hotărâtă și atunci mi-am dat seama că ceva o durea. Ceea ce ne duce la prima lecție pe care am învățat-o de la viitoarea mea prietenă: comunică și cere ajutorul atunci când ai nevoie de el.

Legătura

Imediat ce am înțeles de ce avea nevoie, mi-am dat seama că ar fi păcat să o las acolo. Așadar nu am avut de ales și am luat-o acasă cu mine. Primul lucru de pe agenda noului și foarte murdarului meu colocatar: o băiță caldă. Și pentru că este cunoscut faptul că după o baie ți se face foame, i-am oferit pisicuței un castron de lapte cald. După ce a mâncat totul până la ultima picătură, a adormit în brațele mele și a început să toarcă. Știa exact cum să profite de sentimentele mele.

Dar ce voi face cu ea, era următoarea întrebare logică. Pentru că afară ploua, am decis să o las să rămână peste noapte. Dar mâine o voi lăsa să plece. Să păstrez pisica? Sub nicio formă. Nu îmi trebuie și nu vreau un animal de companie, mi-am reamintit ferm mie însumi. Un astfel de animal nu ar face decât perdeaua franjuri ascuțindu-și voios ghearele în ea. Ar decora canapeaua cu păr și ar umple casa de mirosul acela tipic de pisică. Nu, mulțumesc, fără pisică! Am adormit amândoi adânc și pe nesimțite s-a făcut dimineață. Când s-a trezit, s-a uitat la mine și tot ce am putut vedea a fost dragostea din ochii ei. S-a spălat, și-a întins lăbuțele agile și apoi a alergat la frigider unde s-a așezat cuminte, așteptând de parcă ar fi fost un soldat la o ceremonie importantă. Soarta noastră era pecetluită: acesta era noul ei cămin și trebuia să o păstrez. I-am împărtășit vestea bună și a acceptat torcând. Am botezat-o rapid Pisi.

Colaborarea

La fel ca orice perioadă de început, primele câteva luni au fost agreabile, dar de fiecare dată când își scotea la iveală colții și ghearele, starea de spirit se schimba. Era foarte neastâmpărată și canapeaua mea iubită a devenit inutilizabilă. Sub nicio formă o pisică sălbatică precum Pisi nu putea să stea în casă toată ziua, așa că am decis să o scot afară și să o hrănesc acolo. În grădină se putea juca, ataca și vâna șoareci sau putea face ce mai fac pisicile, fiind în același timp protejată de câinii vagabonzi.

Dar după numai o jumătate de zi afară, pisica brusc răsfățată a realizat faptul că preferă căldura și confortul casei. Zilele care au urmat au fost un coșmar pentru ea - și pentru mine - în timp ce încercam să găsim un mod de a conviețui armonios. Am insistat să încerc să o aclimatizez cu natura. Pisi insista că preferă să stea înăuntru și îmi arăta asta lipindu-se de covorul de la ușa de la intrare. Așa că, după ce i-am ținut o prelegere despre respectul față de lucrurile mele și despre cum ar trebui să-și stăpânească schimbările de dispoziție, i-am dat o a doua șansă. Și ce să vezi, de data aceasta chiar s-a purtat frumos. Aici am învățat cea de-a doua lecție: nu renunța. Dacă nu reușești din prima, încearcă din nou și din nou. Această situație m-a învățat și lecția numărul trei: respectă regulile casei în care trăiești dacă vrei să îți fie bine. Astăzi Pisi este o pisică adultă și împărtășim atât de multe momente minunate împreună. Toată familia o iubește. Ea m-a învățat să fiu cutezător și perseverent, dar și respectuos și curajos. Tot ea m-a învățat și cât este de important să-i iubesc pe cei din jur. Am învățat că numai eu singur sunt responsabil pentru atitudinea și acțiunile mele și pentru atingerea obiectivelor mele personale. Chiar dacă sufăr de o boală cronică, viața și fericirea mea se află în mâinile mele. Așa cum a spus celebrul Walt Disney : „Toate visele noastre pot deveni realitate, dacă avem curajul să le urmăm”.