Urmați cu strictețe dieta.
Din cauza măsurilor de prevenție a infecției cu coronavirus, luate în centrul de dializă, programul de tratament obișnuit poate suferi modificări. De aceea, este vital să fiți disciplinat în privința dietei și în special al aportului de fluide, potasiu și fosfor. Găsiți aici câteva recomandări de gestionare a dietei la domiciliu.
Sfaturi pentru aprovizionarea cu alimente
Dacă este posibil, pentru a scădea riscul de infecție, ar trebui să nu vă faceți cumpărăturile singuri. Rugați familia sau prietenii să vă ajute sau apelați un serviciu de livrare la domiciliu. Nu neglijați dieta și urmați recomandările medicului/nutriționistului. Găsiți aici câteva sfaturi de care să țineți cont:
- Planificați corespunzător și faceți o listă de cumpărături, ca să nu uitați ceva
- Asigurați-vă că cele cumpărate vă ajung pentru 14 zile
- Cumpărați alimente cu termen de expirare lung sau conservate, dar evitați alimentele procesate
- Fiți atenți cu alimentele care pot fi păstrate mai mult timp (fasole, mazăre) pentru că au un continut bogat în fosfor și potasiu; consumați-le în cantități moderate și nu pentru perioade îndelungate de timp între ședințele de dializă
Când primiți alimentele prin serviciul de livrare la domiciliu, evitați contactul direct cu persoana care face livrarea. Păstrați o distanță corespunzătoare, evitând salutul prin contact direct. După ce ați primit alimentele, despachetați-le și aruncați ambalajele. Spălați-vă pe mâini cu apă ți săpun timp de cel puțin 20 de secunde, înainte să atingeți alimentele.
Recomandări pentru lista de cumpărături
- Legume: cumpărați-le proaspete sau congelate
- Carbohidrați: orez, paste, pâine (pentru congelare) nu trebuie să lipsească din lista de cumpărături
- Carne & pește: dacă alegeți să cumpărați carne și pește proaspete, congelați o parte, iar ce este proaspăt consumați în câteva zile
- Fructe: fructele sunt perisabile, cumpărați-le proaspete (și necoapte), evitați fructele cu conținut mare de potasiu (banane sau kiwi), faceți un stoc de fructe conservate în suc propriu (nu în sirop)
- Ouă: nu trebuie să lipsească din cămară; dacă le depozitați în frigider se pot păstra mai mult timp
- Lactate: cumpărați lapte cu termen lung de expirare. Dintre produsele lactate, cea mai bună alegere este brânza prelucrată, nu cea proaspătă.
Manipularea alimentelor
Nu există dovezi științifice conform cărora coronavirusul s-ar putea transmite prin intermediul alimentelor (Autoritatea Europeană pentru siguranța alimentară, EFSA). Puteți cumpăra și consuma mâncarea ca și până acum.
- Totuși, vă recomandăm să respectați regulile stricte de igienă în special când manipulați alimente crude.
- Spălați-vă cu atenție mâinile, alimentele, ustensilele, tocătoarele și suprafețele din bucătărie cu apă caldă și săpun în timpul preparării alimentelor
- Utilizați ustensile diferite pentru alimentele crude și pentru cele gătite
- Gătirea sau încălzirea alimentelor constituie măsuri suplimentare de siguranță întrucât virusul este sensibil la căldură
- Păstrați alimentele proaspete și perisabile în frigider, ca să le aveți un timp mai îndelungat
- Utilizați congelatorul pentru a păstra alimentele pentru o perioadă de timp mai îndelungată
Clic aici pentru materialul NephroCare online despre nutriție, cu informații și rețete utile.