Nutriţia pentru pacienţii cu dializă peritoneală

Pentru că rinichii şi-au pierdut capacitatea de a echilibra electroliţii şi de a elimina reziduurile şi lichidul în exces, este necesar să fiţi atenţi la următoarele aspecte.

Energie & Proteine

Energia se obţine în principal din carbohidraţi şi grăsime. Pentru că pacienţii cu insuficienţă renală au un risc mai mare de a avea un colesterol ridicat, s-ar putea să vi se recomande să evitaţi alimentele ce au un conţinut mare de grăsimi saturate sau colesterol. Citiţi etichetele alimentelor cu grijă pentru a determina conţinutul de grăsimi şi colesterol. Alegeţi grăsimile nesaturate de calitate superioară precum uleiul de măsline sau peştele. Dacă aveţi diabet fiţi foarte atenţi la consumul de dulciuri. Sfatul unui nutriţionist este foarte important pentru persoanele cu diabetes.

Dacă nu consumaţi cantităţi adecvate de carbohidraţi şi grăsimi, proteinele pot fi utilizate de corp ca energie cu riscul de topire a ţesutului muscular în scopul eliberării proteinelor.

Dacă nu consumaţi suficiente proteine apar: malnutriţia, pierderea în greutate, slăbiciunea musculară. Malnutriţia este un risc major la pacienţii dializaţi. Înainte de a începe dializa, nefrologul poate v-a spus să urmaţi o dietă cu cantitate redusă de proteine pentru menţinerea funcţiei renale. Dar acum aveţi alte priorităţi nutriţionale. Majoritatea persoanelor dializate sunt încurajate să mănânce cât mai multe proteine "de calitate" (pasăre, peşte, carne de vită).

Lichide & Sodiu

Lichidele ajută la menţinerea structurii corporale, a activităţii celulare şi a temperaturii corpului. Când rinichii nu mai funcţionează, fluidele în exces nu pot fi îndepărtate din corp şi trebuie să vă restricţionaţi cantitatea zilnică de fluide.

Clorura de sodiu (sarea) este esenţială pentru reglare apei, pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru funcţionarea muşchilor. Când consumaţi alimente foarte sărate, vă vine să beţi mai multă apă. Prea multă sare poate duce la retenţia de lichide. Aceasta poate duce la edem, hipertensiune şi/sau scurtarea respiraţiei. Sarea se găseşte în special în sarea de masă şi alimentele semipreparate (de ex. mezeluri, carne la conservă, pizza congelată) însă şi în pâine, brânză şi şuncă. Un consum limitat de sare vă va ajuta să restricţionaţi consumul zilnic de lichide.

Cu cât mai multă apă trebuie eliminată prin tratamentul de dializă peritoneală, cu atât mai inconfortabil va fi pentru dumneavoastră. Fluidele se găsesc în toate băuturile, însă şi în alimente precum sosuri sau supe, legume şi fructe. Nutriţionistul va discuta cu dumneavoastră cât puteţi bea zilnic.

Restricţionarea fluidelor nu este ușoară, însă s-ar putea să nu vi se pară atât de dificil pe cât aţi crezut, dacă urmaţi sfaturile noastre.

Sfaturi pentru a vă ajuta să vă limitaţi consumul de lichide:

Păstrându-vă corpul rece vă veţi reduce setea, în special pe vreme caldă.
Beţi lichide reci în loc de calde.

  • Dacă vi se face sete între mede, consumaţi ca gustare, legume şi fructe foarte reci.
  • Dacă este permis, luaţi medicamentele cu suc de mere.
  • Dacă sunteţi diabetic, menţineţi nivelurile de glucoză prescrise. Nivelurile crescute vor accentua senzația de sete.
  • Utilizaţi căni şi pahare mai mici şi beţi încet.
  • Combateţi uscarea gurii: încercaţi să vă clătiţi gura utilizând apă de gură sau spălându-vă pe dinţi. Este util să sugeţi dulciuri tari (bomboane de lămâie) sau o felie de lămâie. Puteți încerca să congelaţi o parte din cantitatea de apă permisă şi să sugeţi cuburile de gheaţă.
  • Nu adăugaţi sare în mâncare.
  • Evitaţi alimentele cu sare multă (semipreparate, mezeluri, brânză, salam).
  • Gătiţi cu plante aromatice şi condimente în loc de sare.
  • Nu utilizaţi înlocuitori de sare. Aceştia ar putea conţine potasiu.
  • Evitaţi alimentele care au sodiul indicat pe etichetă printre primele cinci ingrediente.

Potasiu

Potasiul este un mineral important pentru activitatea neuromusculară şi metabolismul proteinelor. Rinichii sănătoşi elimină potasiul în exces din corp. Nivelurile crescute pot induce slăbiciune musculară şi ritm cardiac neregulat ce poate fi periculos.

Potasiul se găseşte în special în fructe şi legume precum bananele, caisele şi roşiile, lactate şi ciocolată. Nefrologul vă poate prescrie medicamente care să împiedice absorbția potasiului din tubul digestiv.

Iată câteva sfaturi utile pentru a reduce consumul de potasiu:

  • Puteţi îndepărta o anumită parte din potasiul din cartofi şi alte legume prin cojirea, tăierea și ținerea în apă câteva ore înainte de a găti legumele. Înlocuiţi apa înainte de gătire.
  • Băuturile izotonice conţin de obicei mult potasiu. Verificaţi eticheta înainte de a bea.

Fosfați

Mineralul din fosfați este fosforul – împreună cu calciu menţine rezisitenţa oaselor şi a dinţilor. Rinichii sănătoşi îndepărtează fosfații în exces. Procedurile uzuale de dializă nu pot elimina în întregime excesul de fosfați. Concentraţia crescută de fosfați în sânge duce la eliminarea calciului din oase, făcându-le fragile și generând boala osoasă renală.

Pentru a preveni acest lucru, nefrologul poate prescrie chelatori de fosfați, medicamente ce se administrează în timpul mesei pentru a lega fosfații şi a-i elimina.

Limitaţi alimentele bogate în fosfaţi precum lactatele, nucile şi fasolea, deşi au un conţinut mare de proteine. Nutriţionistul vă poate spune cum să reduceţi consumul menţinând în acelaşi timp nivelurile de proteine în dieta renală.

Suplimente nutriţionale

Există o multitudine de suplimente nutritive ce vă pot ajuta în prevenirea subnutriţiei sau malnutriţiei. Dacă aveţi nevoie de un supliment nutritiv, nutriţionistul vă poate ajuta să îl găsiţi pe cel adecvat.a dietary supplement, your dietician will help you find one that is suitable for you.

Subiecte asemănătoare

Pacienţii dializaţi au nevoi nutriţionale mai speciale decât ale celorlalte persoane.