Energia se obţine în principal din carbohidraţi şi grăsime. Pentru că pacienţii cu insuficienţă renală au un risc mai mare de a avea un colesterol ridicat, s-ar putea să vi se recomande să evitaţi alimentele ce au un conţinut mare de grăsimi saturate sau colesterol. Citiţi etichetele alimentelor cu grijă pentru a determina conţinutul de grăsimi şi colesterol. Alegeţi grăsimile nesaturate de calitate superioară precum uleiul de măsline sau peştele. Dacă aveţi diabet fiţi foarte atenţi la consumul de dulciuri. Sfatul unui nutriţionist este foarte important pentru persoanele cu diabetes.
Dacă nu consumaţi cantităţi adecvate de carbohidraţi şi grăsimi, proteinele pot fi utilizate de corp ca energie cu riscul de topire a ţesutului muscular în scopul eliberării proteinelor.
Dacă nu consumaţi suficiente proteine apar: malnutriţia, pierderea în greutate, slăbiciunea musculară. Malnutriţia este un risc major la pacienţii dializaţi. Înainte de a începe dializa, nefrologul poate v-a spus să urmaţi o dietă cu cantitate redusă de proteine pentru menţinerea funcţiei renale. Dar acum aveţi alte priorităţi nutriţionale. Majoritatea persoanelor dializate sunt încurajate să mănânce cât mai multe proteine "de calitate" (pasăre, peşte, carne de vită).