Pentru a lua o decizie privind transplantul, trebuie să cunoașteți riscurile potenţiale. Primirea unui rinichi donat se asociază cu trei probleme principale: respingerea, funcţionarea şi durata de viaţă a organului transplantat.
După transplant, va trebui să luaţi anumite medicamente, inclusiv imunosupresoare ce reduc riscul de respingere. Este esenţial să luaţi toate medicamentele prescrise de nefrolog pentru a reduce acest risc la minim. Totuşi, pentru că aceste medicamente vă suprimă sistemul imunitar, este esenţial să aveţi foarte mare grijă de dumneavoastră după operaţie.
În ceea ce priveşte funcţionalitatea, anumiţi rinichi donaţi încep să funcţioneze imediat, pe când alţii abia după câteva zile. Dacă vă încadraţi în al doilea grup, s-ar putea să aveţi nevoie de dializă până când noul rinichi va funcţiona normal. Acest lucru este obişnuit şi nu este un motiv de îngrijorare cu privire la succesul transplantului.
În final, rinichiul donat rezistă în medie 10-15 ani pentru că funcţia renală scade în timp. După această perioadă aveţi opţiunea de a reveni la dializă sau de a aştepta un nou transplant renal.
Deşi complicaţiile pot apărea, încercaţi să nu vă faceţi dinainte grij în acest sens. Nefrologul vă va oferi cel mai bun tratament înainte, în timpul şi după transplant şi ar trebui să îi adresaţi eventualele întrebări sau îngrijorări.