Diabet

Multe persoane cred că diabetul este cauzat de un consum crescut de zahăr, însă bineînţeles că nu e atât de simplu.

Diabetul se referă la un grup de boli metabolice în care o persoană are un nivel crescut al zahărului (glucozei) în sânge. Acest lucru se întâmplă când pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau când celulele corpului nu mai răspund corect la insulina produsă.

Insulina este un hormon secretat de pancreas, responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge (glicemie). În cazul diabetului, corpul nu mai poate regla acest nivel şi ca urmare, glucoza se acumulează în sânge (hiperglicemie).

Pentru că insulina este o proteină, aceasta ar fi descompusă prin digestie dacă ar fi administrată sub forma de pastile, deci pacienţii cu diabet trebuie să o primească sub formă de injecţie subcutanată.

Diferite tipuri

Există trei tipuri de diabet:

  • Tipul 1
  • Tipul 2
  • Gestaţional

Deşi diabetul de tip 1 poate afecta şi adulţi şi copii, cel mai adesea apare la copii, motiv pentru care se mai numește și "diabet juvenil". Această formă de diabet poate apărea brusc dacă pancreasul nu mai poate produce insulină, fie din motive genetice, fie din cauza unei infecţii.

În diabetul de tip 2 corpul nu mai produce suficientă insulină sau nu o utilizează adecvat, sau o combinaţie dintre aceste situaţii. Această formă de diabet este mai frecventă şi de obicei afectează adulţii de peste 40 de ani. Este cauzată de factori ce ţin de stilul de viaţă precum obezitatea, lipsa activităţii fizice, dieta nesănătoasă sau stresul.

Al treilea tip este diabetul gestaţional şi afectează 2-5% dintre femeile gravide. Poate fi tratat, însă necesită o supraveghere medicală atentă în timpul sarcinii pentru a asigura sănătatea mamei şi a copilului. După naştere diabetul se poate controla mai bine sau poate chiar să dispară.

Apariţia bolii/ Factorii de risc

Aşa cum puteţi vedea, insulina joacă un rol esenţial în apariţia diabetului. Este necesară pentru a converti zahărul, amidonul şi alte alimente în energia necesară celulelor să funcţioneze. Când acest lucru nu se mai întâmplă, celulele nu obţin energia neceasară şi zahărul se acumulează în sânge, ceea ce afectează sănătatea. Deşi această deteriorare nu este imediată, există riscul unor complicaţii pe termen lung ce tind să se dezvolte după circa 10-20 de ani.

Afectarea pe termen lung, cauzată de un nivel crescut de zahăr în sânge pe perioade lungi poate afecta ochii (ducând la scăderea vederii până la orbire), nervii (amorţeală a tălpilor, picioarelor şi braţelor), inima (arteroscleroză şi boli aferente) şi rinichii.

În rinichi, nivelurile mari de zahăr în sânge pot duce la fibroză şi rinichii pot ajunge să nu mai funcţioneze. Diabetul este de fapt cea mai frecventă cauză de insuficienţă renală şi circa una din cinci persoane dializate au boală renală diabetică (numită şi nefropatie diabetică). Fresenius pune la dispoziția pacienților dializați și diabetici din centrele de dializă Fresenius din București și vecinătate, servicii adiționale de spitalizare de zi, în clinica Sanamed in București (www.sanamed.ro). În cadrul spitalizării de zi se evaluează dacă au apărut complicații ale diabetului, prin efectuarea unor investigații specifice. Spitalizarea de zi se realizează doar cu bilet de trimitere (fără plată) si de maxim 4 ori pe an.

Semne şi simptome

Simptomele diabetului de tip 2 nu sunt întotdeauna clare şi, pentru că la început apar treptat, s-ar putea ca pacientul să nu realizeze că este bolnav. Alţi pacienţi au în schimb simptome ce pot indica apariţia diabetului. Cele mai comune semne sunt: cantităţile mari de urină, senzaţia de sete, senzaţia crescută de foame, pierderea în greutate şi oboseala. Alte semne pot fi: iritabilitate, furnicături în mâini şi picioare, infecţii frecvente, vindecare greoaie a rănilor, vomă şi dureri de stomac.

În diabetul de tip 1 simptomele se dezvoltă rapid, într-o perioadă de săptămâni sau luni, pe când diabetul de tip 2 are simptome care apar mai lent sau deloc.

Posibilităţi de tratament

Diabetul este o boală cronică şi nu există o metodă de vindecare completă cunoscută, însă poate fi controlat. Tratamentul constă în menţinerea nivelului de zahăr din sânge cât mai aproape de normal fără ca acesta să scadă prea mult (vorbim atunci de hipoglicemie). Acest lucru se poate obţine prin medicaţie, dietă adecvată şi exerciţii fizice.

Dacă aveţi diabet doctorul vă va sfătui cel mai probabil astfel:

  • să vă lăsaţi de fumat
  • să menţineţi sub control nivelul de colesterol şi tensiunea arterială
  • să pierdeţi în greutate, dacă sunteţi supraponderal sau obez
  • să faceţi regulat exerciţii fizice

Dacă aveţi diabet de tip 1, doctorul vă va prescrie insulină, pe când pentru diabetul de tip 2 aveţi nevoie de medicamente orale şi posibil şi de insulină.

Faptul că sunteţi diabetic nu trebuie să vă împiedice să aveți o viață normală; sunt multe personalităţi din sport, cântăreţi, actori, scriitori şi politicieni ce sunt dovada vie a faptului că diabeticii nu trebuie să renunţe - puteţi continua să vă urmaţi visele!

Subiecte asemănătoare

Ca pacient cu diabet în dializă, dieta dumneavoastră poate conţine în continuare alimente delicioase şi hrănitoare.

Pacienţii dializaţi au nevoi nutriţionale mai speciale decât ale celorlalte persoane.