Al doilea obicei alimentar bun

Controlaţi cantitatea de lichide consumate şi folosiţi plantele aromatice şi condimentele în locul sării

Este foarte important să menţineţi controlul cantităţii de lichide consumate, pentru că lichidele sunt reţinute în corp. O cantitate în exces poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii, cum ar fi hipertensiune, probleme cardiace şi dificultăţi de respiraţie.

Deci, cât de mult pot bea în fiecare zi?

Medicul va stabili cantitatea de lichide pe care o puteţi consuma zilnic. De obicei aceasta este de 0,5 litri plus ceea ce se elimină prin urină ca urmare a funcţiei renale reziduale (în decurs de 24 ore). Amintiţi-vă că ceea ce trebuie contorizat ca lichide nu se limitează doar la apă, cafea, ceai sau lapte, ci şi la alimentele care la temperatura camerei sunt lichide, cum ar fi iaurt de băut, îngheţată sau supă.

Cum pot să controlez aportul de lichide?

Cu siguranţă cel mai dificil lucru este să beţi cantităţi foarte mici de apă. Cea mai simplă metodă de a controla cantitatea de lichid pe care o beţi este de a pune toată raţia zilnică într-o sticlă din care să beţi pe parcursul zilei. Când luaţi masa folosiţi pahare de apă mai mici decât cele obișnuite.

Și ce pot face dacă îmi este sete?

Există metode de a reduce senzaţia de sete. Una dintre acestea, foarte eficientă, este de a vă clăti gura sau de a face gargară cu apă călduţă. De maxim 4 ori pe zi puteţi ţine în gură jumătate de felie de lămâie – vă va crea o senzaţie de răcorire.

Dacă aveţi probleme cu controlul lichidelor, puteţi folosi gumă de mestecat fără zahăr, care va reduce senzaţia de sete. În zilele foarte călduroase puteţi folosi cuburi de gheaţă în care aţi adăugat câteva picături de lămâie sau de suc din fructe acrişoare.

Trebuie să evit sarea pentru că îmi produce sete?

Aceasta este o parte a problemei. Da. Sarea „trage” apa, iar atunci când consumaţi sare, organismul cere apă. Acumularea de sare în organism conduce la probleme severe de sănătate, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale şi chiar accidente vasculare cerebrale. Înlocuitorii de sare sau sarea cu conţinut scăzut de sodiu trebuie de asemenea evitate. Cei mai mulţi dintre aceşti înlocuitori conţin o cantitate mare de potasiu, iar nivelurile crescute de potasiu sunt şi ele periculoase.

Dar multe alimente sunt chiar insipide dacă nu au sare…

În cultura noastră sarea este un condiment foarte des folosit comparativ cu alte ţări. Acolo se folosesc în locul sării plante aromatice şi alte condimente. Nu există motive pentru care să nu procedăm şi noi aşa.

Deci, cum pot da savoare meselor mele?

Începeţi să înlocuiţi sarea cu usturoi, ţelină sau puţin oţet şi folosiţi pătrunjel, oregano, cimbru, ceapă verde etc. Obţineţi un gust mai bun şi scădeţi foarte mult riscul de apariţie a problemelor de sănătate. Evitaţi condimentele puternice, cum ar fi ardei iute sau piper – acestea accentuează senzaţia de sete.

Încă o sugestie: evitaţi semipreparatele pentru că de obicei conţin mai multă sare decât ar trebui să consumaţi.

Rețineți:

  • controlaţi cantitatea de lichide pe care o beţi: de regulă 0,5 litri/zi
  • consumaţi cât mai puţină sare
  • nu folosiţi înlocuitori de sare
  • utilizaţi plante aromatice şi mirodenii, dar aveţi grijă cu cele iuţi
  • combateţi senzaţia de sete prin gargară cu apă călduţă
Subiecte asemănătoare