Vasele noastre sanguine nu sunt potrivite pentru a furniza un flux sanguin suficient şi constant pentru dializă. Avem două tipuri de vase de sânge: vene şi artere. Venele noastre se află imediat sub piele şi adesea le putem vedea cu ochiul liber. Acestea pot fi înţepate destul de uşor, însă fluxul sanguin din vene este prea redus pentru dializă.
În artere, sângele curge cu o presiune mai mare decât în vene, însă acestea sunt "ascunse" mai adânc sub piele, fiind astfel mai greu de înţepat. În plus, arterele au un puls şi o presiune a sângelui foarte mari, ceea ce nu le face ideale pentru dializă. Aşadar avem nevoie de un vas de sânge special denumit fistulă.
O fistulă se creează printr-o intervenţie chirurgicală scurtă, prin conectarea unei artere cu o venă - de aceea este denumită "artero-venoasă". Fistulele se află de obicei pe antebraţ. Vasul de sânge nou creat combină proprietăţile arterelor şi cu cele ale venelor: fluxul sanguin şi presiunea sanguină sunt mai mari decât în venă iar vasul de sânge are un tremor palpabil, similar cu cel simţit la atingerea unei artere.
În timpul procesului de maturare diametrul vasului de sânge creşte făcând mai uşoară introducerea unui ac, iar grosimea peretelui fistulei creşte. Acest "proces de maturare" durează de obicei două până la şase săptămâni. După maturare, fistula poate fi canulată, pentru că permite curgerea unei cantităţi mai mare de sânge în circuitul extracorporal, permiţând o hemodializă eficientă.