Recipes

Ingrediente (4 Porţii)

  • 200 ml ulei de măsline
  • 2 cartofi (400 g)
  • 1 roşie (300 g)
  • 2 ardei verzi (160 g)
  • 400 g pâine cu coajă crocantă (franzelă sau ceva similar)
  • 600 ml de apă slab mineralizată
  • 1 vârf de sare după gust

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii413 kcal
Grăsimi7 g
Sodiu649 mg
Carbohidraţii73 g
Proteine12 g
Fosfor156 mg
Potasiu823 mg
Conţinutul de lichid406 ml

Instrucţiuni

Fărâmiţaţi pâinea şi puneţi-o pe fundul unui bol. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cu o grosime de aproximativ ½ cm. Spălaţi bine roşia şi tăiaţi-o cubuleţe. Spălaţi ardeii şi tăiaţi-i în fâşii subţiri. Adăugaţi ulei într-o cratiţă la foc mediu, încălziţi şi adăugaţi ardeii. Când cartofii s-au rumenit, luaţi-i de pe foc şi puneţi-i într-un alt recipient, lăsând uleiul să se scurgă pe o hârtie absorbantă. În aceeaşi cratiţă, cu acelaşi ulei, adăugaţi ardeiul. Când ardeiul este bine făcut, luaţi-l de pe foc şi puneţi-l lângă cartofi. Sotaţi roşiile puţin în aceeaşi cratiţă, cu acelaşi ulei. După câteva minute, când roşiile sunt prăjite, adăugaţi cartofii şi ardeiul şi sotaţi-i împreună. Apoi, adăugaţi apa şi un vârf de sare. Când apa începe să fiarbă, lăsaţi-o să fiarbă timp de 3 minute la foc mic. Pregătiţi patru boluri cu crutoanele de pâine pe fund şi turnaţi conţinutul cratiţei peste pâinea din fiecare bol. Serviţi fierbinte.

Sfaturi nutriţionale

Supa cu pâine Alora aparţine categoriei de supe fierbinţi şi se recomandă a se prepara toamna şi iarna. Având în vedere faptul că are un conţinut mare de apă, se recomandă mai degrabă pentru persoanele care au o diureză reziduală bună. Pentru pacienţii care nu urinează, cel mai bun moment pentru a o consuma este imediat după dializă. Această supă poate fi asortată cu mai multe varietăţi de legume şi fructe şi se poate astfel adapta mai multor gusturi. Se poate asorta cu castravete, ceapă, portocale, ridichi, smochine, struguri etc.... în funcţie de disponibilitatea sezonieră şi având în vedere sortimentele care au un conţinut ridicat de potasiu. Se recomandă aplicarea de tehnici pentru a reduce conţinutul de potasiu precum înmuierea şi gătirea dublă pentru a face supa mai sănătoasă. Se recomandă ca, după ce legumele sunt curăţate şi tăiate, acestea să fie înmuiate pentru a îndepărta amidonul şi potasiul. Apoi se pot lăsa să se scurgă, iar apa se poate arunca. Din acelaşi motiv, puteţi înlocui pâinea normală cu acelaşi tip de pâine fără sare. Puteţi, de asemenea, curăţa roşiile şi îndepărta seminţele dacă aşa vă place, ceea ce reduce şi mai mult cantitatea de potasiu din supă. Acest fel de mâncare, plin de ingrediente sănătoase din dieta mediteraneană, se potriveşte vegetarienilor şi veganilor. Cu toate acestea, persoanele care suferă de celiachie trebuie să înlocuiască pâinea crocantă cu pâine fără gluten. Ce rămâne poate fi folosit pentru a face un fel de tocătură cu puţin ulei şi arpagic.
Un alt fel de mâncare tipic din Malaga este "bolos". În prima sâmbătă din octombrie, oraşul Álora (Malaga) sărbătoreşte Ziua Supei Perota, când oraşul îi invită pe toţi vizitatorii şi îi încurajează să vină şi să guste din această supă delicioasă.