Recipes
Ingrediente (4 Porţii)
- 2 cepe mici (60 g)
- 2 căţei de usturoi
- 2-3 roşii (200 g)
- 2 dovlecei galbeni mici (200 g)
- 2 dovlecei verzi mici (200 g)
- 50 g măsline verzi fără sâmburi
- 4 linguri ulei de măsline
- 100 ml supă de legume
- 2 crenguţe rozmarin
- 4 crenguţe cimbru
- Sare, piper
- 1/2 legătură de busuioc, tăiat fâşii.
- Păstraţi câteva frunze pentru decor
Valori nutriţionale (per porţie)
Instrucţiuni
Curăţaţi şi tăiaţi ceapa cubuleţe. Curăţaţi şi tocaţi mărunt usturoiul. Spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi roşiile cubuleţe. Spălaţi şi tăiaţi dovleceii în felii de 3 mm grosime. Feliaţi măslinele. Încălziţi uleiul într-o cratiţă. Sotaţi ceapa tăiată cubuleţe în uleiul de măsline până când aceasta devine străvezie.
Adăugaţi usturoiul şi roşia tăiate cubuleţe împreună cu rozmarinul şi cimbrul şi sotaţi puțin. Adăugaţi supa de legume. Adăugaţi feliile de dovlecel şi măslinele şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 5 minute. Scoateţi rozmarinul şi cimbrul. Tăiaţi busuiocul în fâşii subţiri şi amestecaţi-le chiar înainte de servire.
Dacă este necesar, condimentaţi după gust cu sare şi piper.
Legumele mediteraneene sunt delicioase fie că sunt servite doar cu pâine albă proaspătă sau cu peşte sau carne şi cu garnituri precum cuşcuş, mămăligă sau paste.
Sfaturi nutriţionale
Ierburi precum usturoiul şi condimentele - boiaua, pudra de curry, turmericul etc. dezvoltă o aromă mult mai intensă dacă sunt prăjite împreună cu alte ingrediente. Procesul de gătire eliberează uleiurile esenţiale, deci nu uitaţi să sotaţi usturoiul şi condimentele doar puţin şi apoi să adăugaţi alte ingrediente pentru a asigura o aromă optimă. Reţineţi că sotarea legumelor trebuie să fie o excepţie. Prepararea legumelor şi a cartofilor pentru a le reduce conţinutul de potasiu înseamnă: felierea, ținerea în apă (min 2 ore) şi gătirea (în mod ideal schimbând apa între operaţiuni):