Recipes
Ingrediente (5 Porţii)
- 2 kg mere decojite şi tăiate cubuleţe
- 50 g stafide
- 3 linguri de rom sau amaretto
- 50 g migdale prăjite pisate (din tigaie)
- 500 g zahăr (3:1)
- 1/2 lămâie
- 1-2 pliculeţe cu condimente
- Aprox. 200 ml de suc de mere fără zahăr
Valori nutriţionale (per porţie)
Instrucţiuni
Lăsaţi la înmuiat stafidele în rom, peste noapte. Stoarceţi lămâia peste merele tăiate cubuleţe şi puneţi-le pe un cântar împreună cu stafidele şi cu migdalele prăjite; adăugaţi îndeajuns de mult suc de mere până când ajungeţi la 1,5 kg. Apoi puneţi-le într-o cratiţă mare, adăugaţi zahărul şi pliculeţele cu condimente. Fierbeţi timp de 3 minute şi scoateţi pliculeţele cu condimente. Turnaţi amestecul cu gem în borcane curate, clătite cu apă fierbinte şi sigilaţi. Întoarceţi invers borcanele şi lăsaţi timp de 5 minute înainte de a le întoarce din nou şi de a le răci. Cantitatea totală va fi de 5 borcane de gem.
Sfaturi nutriţionale
Folosiţi 1-2 amestecuri de condimente pentru turtă dulce sau scorţişoară în loc de pliculeţe cu condimente. Valorile nutriţionale per porţie presupun 10 porţii per borcan.