Recipes
Ingrediente (5 Porţii)
- 800 g curcan dezosat (1-1,2 kg cu oase)
- 3 căţei de usturoi
- 1 vârf de ghimbir proaspăt
- 2 linguri de unt
- 100 ml zeamă de supă de pui
- 2 linguri suc de lămâie
- 2 linguri muştar
- 1 lingură rozmarin uscat
- 1 lingură sos dulce de soia
- 1 lingură ulei de susan
- Piper
Valori nutriţionale (per porţie)
Instrucţiuni
Cu o zi înainte de gătit, faceţi marinata pentru friptura de curcan. Tocaţi mărunt usturoiul şi ghimbirul şi fierbeţi-le cu celelalte ingrediente (exceptând untul) în supa de pui până dau în clocot. Când s-au răcit, puneţi curcanul în marinată şi lăsaţi la înmuiat timp de 12 ore, întorcându-l din când în când. Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Într-un recipient pentru friptură, prăjiţi curcanul repede pe toate părţile cu unt. Apoi, folosind o pensulă de patiserie, acoperiţi curcanul cu sosul marinat şi puneţi în cuptor timp de 30 de minute, înmuindu-l din când în când cu marinata. Pentru a vedea dacă carnea este prăjită, folosiţi o frigăruie de lemn şi împungeţi friptura. Dacă nu întâmpinaţi rezistenţă, carnea este prăjită. Lăsaţi să se răcească timp de 5 minute pentru ca friptura să nu se desfacă atunci când va fi tăiată.
Sfaturi nutriţionale
Dacă prăjiţi un curcan mai mare, timpul pentru gătit va fi mai lung. Imediat după ce aţi marinat carnea, puneţi-o în cuptor şi gătiţi-o conform regulii: 1 oră de gătit per kilogram de curcan. Pentru a păstra carnea fragedă şi zemoasă, acoperiţi-o cu fâşii de bacon şi acoperiţi întreaga friptură cu folie pentru gătit. Îndepărtaţi folia după 45 de minute, glazuraţi cu sucurile de la gătit şi cu mierea şi creşteţi temperatura cuptorului la 200°C pentru a obţine o consistenţă crocantă.