Recipes
Cotlet de porc întreg cu ierburi aromatice și sos cremă de ciuperci (ciuciuleți)
moderatăIngrediente (8 Porţii)
Ingrediente:
Cotlet întreg cu 8 coaste
Pentru marinată:
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 2 frunze de salvie proaspete
- 1 lingură cimbru proaspăt
- 2 lingurițe flori de fenicul (sau 1/2 lingură semințe de fenicul prăjite)
- 1 linguriță sare groasă
- 1 linguriță piper proaspăt măcinat
Pentru sos:
- 30 g ciuciuleți uscați
- 250 ml apă
- 175 ml vin alb sec
- 350 ml fond de pui (supă-bază)
- 200 ml smântână (40% grăsime)
- 1,5 lingurițe cimbru proaspăt mărunțit
- 2 lingurițe agent de îngroșare pentru sosuri
- Sare
- Piper proaspăt măcinat
Valori nutriţionale (per porţie)
Instrucţiuni
Mod de preparare:
Savoarea deosebită a acestei rețete este dată de marinata de ierburi aromatice și fenicul. Carnea trebuie lăsată la marinat toată noaptea, așadar, va trebui să o pregătiți din ziua precedentă.
Marinată: Tăiați fin ierburile aromatice. Amestecați toate ingredientele într-un bol mic, până obțineți o pastă. Acoperiți carnea cu această pastă și marinați-o bine. Așezați-o într-o tavă de friptură cu osul în jos, acoperiți-o și lăsați-o peste noapte în frigider." Cu două ore înainte să puneți carnea la cuptor, scoateți tava din frigider și lăsați-o să stea la temperatura camerei. Dispuneți un raft pe linia de mijloc a cuptorului și preîncălziți cuptorul la 230 °C. Gătiți carnea timp de 20-30 de minute. Reduceți temperatura la 180 °C și gătiți pentru alte 20-30 de minute până când carnea este pătrunsă bine (timpul necesar variază în funcție de cuptor și de grosimea cărnii). Scoateți-o din cuptor și așezați-o pe un fund de lemn, acoperiți-o lejer cu folie și lăsați-o să stea încă 15-25 de minute.
Sosul: În timp ce se gătește carnea, puneți ciuciuleții în apă caldă până devin moi (20-30 de minute). Stoarceți-i bine, tăiați-i mărunt și puneți-i deoparte. Vărsați apa printr-o sită fină și păstrați-o pentru utilizare ulterioară. Scurgeți grăsimea din tava de friptură și vărsați-o în vin. Utilizați o spatulă de lemn sau o lingură de lemn pentru a desprinde eventualele părți lipite. Puneți totul într-o cratiță și lăsați să fiarbă până când cantitatea de lichid se reduce la circa 75 ml (3-5 minute). Strecurați printr-o sită fină și vărsați lichidul înapoi în cratiță. Adăugați în aceeași cratiță ciuciuleții, apa în care i-ați ținut la înmuiat, fondul de pui, 175 ml de smântână și cimbrul. Lăsați să fiarbă până când lichidul se reduce la 450-500 ml (circa 15 minute). Într-un bol mic, bateți agentul de îngroșare pentru sosuri cu smântâna rămasă, adăugați amestecul obținut la sos și amestecați bine. Continuați să fierbeți la foc mic până când sosul se îngroașă puțin. Condimentați cu sare și piper, dacă este necesar.