Recipes

Ingrediente (20 Porţii)

  • 100 ml apă
  • 100 ml smântână (30 % grăsime)
  • 80 g unt sau margarină
  • 500 g făină albă
  • 1 cub drojdie proaspătă
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • ½ lămâi organice (coaja)
  • 1 vârf de sare
  • 1 ou (mediu)
  • 4 linguri smântână (pentru a întinde cu pensula) (30 % grăsime)

Pentru tava de copt:

  • Hârtie de copt

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii165 kcal
Grăsimi6 g
Sodiu18 mg
Carbohidraţii24 g
Proteine3 g
Fosfor37 mg
Potasiu69 mg
Conţinutul de lichid17 ml

Instrucţiuni

Încălziţi laptele şi topiţi untul sau margarina în el. Turnaţi făina într-un bol. Zdrobiţi drojdia peste ea. Adăugaţi ingredientele rămase şi folosind un mixer, amestecaţi împreună un timp la cea mai mică viteză, iar apoi la cea mai mare timp de aprox. 5 minute pentru a forma un aluat moale. Acoperiţi aluatul şi păstraţi-l la cald până când se ridică bine. Tapetaţi tava cu hârtie de copt. Preîncălziţi cuptorul la aproximativ 180°C. Frământaţi din nou aluatul repede pe o planşetă uşor presărată cu făină. Împărţiţi aluatul în 3 părţi egale şi formaţi rulouri lungi de aprox. 40 cm. Aşezaţi rulourile pe tavă şi formaţi o împletitură, acoperiţi-o şi aşteptaţi să crească considerabil. Aplicaţi smântâna cu pensula şi aşezaţi împletitura în cuptor pe un nivel în partea de jos a cuptorului. Timp de coacere; aproximativ 35 de minute. Aşezaţi împletitura cu hârtia de copt pe un grătar şi lăsaţi să se răcească.

Sfaturi nutriţionale

Puteţi împărţi aluatul în 8 porţii egale şi puteţi forma iepuri mici sau doar colaci simpli. Setările cuptorului rămân aceleaşi, dar timpul de coacere se reduce cu aproximativ 20 de minute.