Recipes
Ingrediente (2 Porţii)
- 1 morcov mic
- 1 ceapă mică
- 1 căţel de usturoi
- 1 cartof mic (140 g)
- 1 mic file de porc slab tocat (60 g)
- carne slabă de vită măcinată (60 g)
- 60 ml vin alb
- 50 ml apă
- 1 lingură pastă de roşii
- cimbru şi rozmarin, piper
- nucşoară
- ulei de măsline extra virgin
- 1 lingură margarină
- lapte integral (25 ml) (3,5 % grăsime)
Valori nutriţionale (per porţie)
Instrucţiuni
Puneţi cartofii şi legumele tăiate în apă timp de 2 ore pentru a se înmuia. Fierbeţi toate legumele de două ori, schimbând apa de fiecare dată şi tocaţi usturoiul, ceapa şi morcovul separat, păstrând cartofii pentru piureul de cartofi. Faceţi un piure din cartofi cu lapte şi margarină, adăugând piper şi nucşoară după gust. Adăugaţi apă treptat pentru consistența dorită. Rumeniţi carnea într-o cratiţă cu ulei la foc mare timp de 2-3 minute. Adăugaţi legumele tocate, o lingură de roşii şi o bucată de cimbru şi rozmarin; lăsaţi la prăjit 10-15 minute şi apoi adăugaţi vinul cu apa şi lăsaţi să scadă până când sosul este destul de gros (aprox. 15-20 minute). Pe farfurie, îndepărtaţi cimbrul şi rozmarinul, așezaţi carnea mai întâi într-un bol, apoi acoperiţi-o cu cartofii piure, lăsând câteva minute în cuptor pentru a se prăji.
Sfaturi nutriţionale
Ajustaţi cantitatea de sare potrivit recomandărilor nefrologului, adăugând-o la sfârşitul gătitului şi reamintindu-vă că folosirea condimentelor va ajuta la reducerea aportului de sare. Puteţi adăuga o linguriţă de orice gem de fructe roşii pentru a contrasta aromele şi culoarea. Pentru o prezentare mai rafinată, folosiţi o pungă de patiserie pentru a da formă cartofilor piure.