Recipes

Ingrediente (16 Porţii)

Pentru aluat:

  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr tos
  • 7 linguri făină fină
  • 1 plic praf de copt

Pentru umplutură:

  • 150 g gem de zmeură
  • 100 zahăr pudră
  • 4 gălbenuşuri
  • 250 g margarină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 100 g ciocolată neagră topită
  • 1 lingură rom
  • 50 g nuci tocate mare
  • 50 g stafide

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii328 kcal
Grăsimi21 g
Sodiu178 mg
Carbohidraţii28 g
Proteine6 g
Fosfor205 mg
Potasiu184 mg
Conţinutul de lichid31 ml

Instrucţiuni

Bateţi gălbenuşurile cu două treimi din zahăr până când amestecul devine alb şi cremos. Aceasta va dura 3-4 minute cu telul electric la putere maximă. Bateţi albuşurile până devin spumă, amestecând zahărul rămas la final.
Puneţi o treime peste gălbenuşurile cu zahăr, dar nu amestecaţi. Presăraţi o treime din făină deasupra (pentru a evita cocoloaşele), apoi încorporaţi-le cu atenţie. Introduceţi albuşurile rămase şi făina în același mod în două etape.
Ungeţi cu margarină o tavă de copt mare şi presăraţi făină (sau tapetaţi cu hârtie de copt). Întindeţi amestecul în mod egal. Coaceţi într-un cuptor preîncălzit moderat (180 grade, cuptor convecţie 165) timp de aprox. 20 de minute.
După ce l-aţi scos din cuptor, presăraţi făina uşor, apoi desfaceţi-l pe un fund de lemn (scoateţi hârtia dacă există) şi rulaţi-l. Înveliţi în hârtie sau într-un prosop şi aşteptaţi ca prăjitura să se răcească. Apoi, desfaceţi-l cu grijă şi întindeţi un strat subţire de gem fierbinte (dacă este prea gros, subţiaţi-l cu puţin lichior).
Amestecaţi zahărul pudră cu gălbenuşurile, apoi fierbeţi la abur până când compoziţia devine cremoasă şi lăsaţi să se răcească. Bateţi margarina, mai întâi singură apoi cu zahărul vanilat până devine spumă. Adăugați ciocolata topită, apoi puţin câte puţin amestecul ou cu zahăr răcit, apoi romul şi amestecaţi.
Când gemul s-a întins suficient pe aluat, întindeţi în mod egal pe două treimi ale cremei şi presăraţi deasupra nucile şi stafidele după ce le-aţi înmuiat în apă şi le-aţi lăsat să se scurgă. Rulaţi strâns şi întindeţi peste crema rămasă.
Faceţi un model în prăjitură cu o furculiţă. Poate fi decorat cu figuri din migdale feliate, nuci prăjite, alune, nucă de cocos rasă şi marţipan. Daţi la frigider înainte de a servi pentru a face tăierea mai uşoară.

Sfaturi nutriţionale

Pentru a reduce conţinutul de fosfor, puteţi înlocui praful de copt cu bicarbonat de sodiu.