Dializa peritoneală la domiciliu

Pacient cu dializă peritoneală
Cum funcţionează dializa peritoneală

În dializa peritoneală, o parte a peritoneului este utilizat pe post de dializor. Apa şi compuşii dizolvaţi pot trece din sânge în soluția de dializă, prin membrana peritoneală, care este o membrană foarte subţire ce acoperă intestinele şi ficatul. Circa doi litri de soluție de dializă sunt infuzaţi încet în cavitatea abdominală printr-un tub de silicon flexibil, denumit cateter.

Cateterul rămâne în poziţie pe întreaga durată cât pacientul urmează tratamentul prin dializă peritoneală. Când soluția de dializă este prezentă în cavitatea peritoneală, îndepărtarea reziduurilor şi a apei în exces se realizează până când concentraţiile de compuşi dizolvaţi din sânge şi din dializant sunt echilibrate. Această mişcare a apei şi a reziduurilor are loc în timpul de procesare. După o anumită perioadă, dializantul infuzat, cu componență modificată acum, este drenat prin cateter. Dializa peritoneală continuă pe măsură ce fluidul de dializă peritoneală este înlocuit cu fluid de dializă peritoneală proaspăt. Acest proces de înlocuire a fluidului de dializă peritoneală utilizat cu fluid de dializă peritoneală proaspăt este denumit schimb. Un schimb este repetat de mai multe ori pe zi, de obicei de 4-5 ori. 

Accesul peritoneal

Dacă alegeţi dializa peritoneală, veţi avea nevoie de un cateter implantat în abdomen. Cateterul transportă fluidul de dializă peritoneală în interiorul şi în afara abdomenului. Este un tub siliconic de aproximativ 30 cm şi de lăţimea unui creion. O parte a cateterului se află în interiorul abdomenului, în timp ce partea cealaltă se află în exteriorul corpului.

Nu trebuie să vă faceţi griji că acest cateter ar putea cădea. Nu puteţi vedea pentru că se află sub piele, însă cateterul are elemente care îl fixează. După o anumită perioadă, în jurul acestor elemente va creşte ţesut. Acest lucru îi asigură cateterului stabilitatea necesară. Totuşi, este important ca acest cateter să fie fixat de piele pentru a nu fi mișcat. La aproximativ două săptămâni după inserarea cateterului puteţi începe treptat să umpleţi abdomenul cu soluția de dializă peritoneală.

Igiena în dializa peritoneală

Pielea este o barieră naturală în calea microorganismelor. Dacă pielea are fisuri, organismele dăunătoare pot pătrunde în corp şi în circuitul sanguin şi pot conduce la infecţii. Din acest motiv este extrem de importantă o bună fixare a cateterului. Altfel, mişcarea cateterului va duce la deteriorarea pielii la punctul de ieşire, ceea ce poate duce la infecţii.

În dializa peritoneală este vital să respectaţi tehnici stricte de igienă pentru a preveni pătrunderea microorganismelor în cavitatea peritoneală prin cateter, extensii de cateter sau la conectarea pungii. Respectarea regulilor de igienă în programul zilnic este cea mai bună cale de a nu vă infecta peritoneul, adică de a nu ajunge la peritonită.

Modalităţi de dializă peritoneală (DP)

Dializa peritoneală poate fi efectuată în două moduri:

  • Manual: CAPD – Dializă Peritoneală Ambulatorie Continuă
  • Automat: APD – Dializă Peritoneală Automată

Alegerea între cele două opţiuni depinde de condiţia medicală a pacientului, de stilul de viaţă şi de preferinţe personale. Discutaţi cea mai bună modalitate de tratament cu doctorul şi cu asistentul de DP.

CAPD (Dializă Peritoneală Ambulatorie Continuă) - schimb manual

În CAPD, majoritatea schimburilor au loc ziua. De obicei, se efectuează patru până la cinci schimburi pe zi. Doctorul vă va prescrie câte schimburi pe zi sunt necesare pentru a asigura un tratament adecvat. Fiecare schimb durează circa 20-30 minute. Timpii de schimb pot varia puţin în funcţie de programul dumneavoastră, în special dacă lucraţi sau mergeţi la şcoală. Echipa dumneavoastră de îngrijire medicală va configura cel mai bun program pentru dumneavoastră.

APD (Dializă Peritoneală Automată) - schimb automat

În APD, majoritatea schimburilor au loc noaptea cu ajutorul unui dispozitiv denumit cycler. Sunteţi conectat la cycler timp de circa 8 - 10 ore. Fluidul de dializă circula printr-un set de tuburi speciale de la aparat la pacient. Aparatul drenează şi reumple cavitatea peritoneală automat în timp ce dormiţi. Dimineaţa vă deconectaţi de la aparat şi vă puteţi vedea de treabă. Există diverse prescripţii pentru APD, în funcţie de stilul de viaţă şi de condiţia medicală.

Asistenţă & service

Vi se va solicita să veniţi la o vizită în centrul de dializă la fiecare 4-12 săptămâni. În timpul vizitei se va preleva o mostră de sânge pentru a determina dacă au apărut schimbări de la ultima vizită şi dacă tratamentul trebuie ajustat. Împreună cu dumneavoastră, medicul va analiza rezultatele de laborator, fişa de medicaţie şi dieta. Datele dumneavoastră de acasă vor fi de asemenea revizuite pentru a verifica semnele vitale precum tensiunea, pulsul, temperatura şi greutatea. Cateterul peritoneal şi punctul de ieşire vor fi examinate.

Produse pentru dializa peritoneală

Prescripţia pentru dializă peritoneală este specifică nevoilor dumneavoastră. Medicul va realiza prescripția adecvată de soluții pentru dializa peritoneală, respectiv tipurile de soluții și cantitățile. Vă rugăm să reţineţi: Modificarea prescripţiei se poate face doar de către medic!

Dacă livrarea de soluții de dializă întârzie pentru că nu e nimeni acasă, vremea este rea sau dacă prescripţia se schimbă, puteți utiliza stocul de urgență. 

Subiecte asemănătoare
Experiența pacienților noștri

Am adunat câteva dintre cele mai captivante povești ale pacienților noștri.